27 Mayıs 2011 Cuma

Yusuf Ustanın Yeri

Yusuf Usta satır ile hazırlanmış lezzetli kebaplar yiyebileceğiniz az sayda mekandan birisi. İki kez ziyaret ettiğim bu lokanta hakkında iki kelime yazmasam olmazdı, diye düşünerek bilgisayarımın başına oturdum. İlk satırlar hemen dökülüverdi. İster inanın, ister inanmayın, orada yediğim kebabı anımsadığım zaman, ağzımın sulandığını hissettim. Çok nadiren karşılaştığım bu durumu şu an yaptığım rejime de bağlayabilirim.

Yusuf Usta’ya ilk gidişimde bir Pazar günü öğlen yemeği için uğramıştım. Mekanın doluluğu hayret vericiydi. Aslında pek çok tanıdığımın duymadığı bir yer olsa da, Yusuf Usta, on seneyi aşkın süredir hizmet veren ve bulunduğu çevrede çok iyi tanınan bir lokanta. Gidecekseniz, kenarda köeşede kalmış bir yer muamelesi kesinlikle yapmayın, bilen biliyor çünkü. Yemeğe gitmeden önce arayıp rezervasyon yaptırmakta büyük fayda var. Zira bir Cuma akşamı rezervasyonum olmadığı için kös kös kapıdan dönmüşlüğüm var. Sonra gidip Develi’de lastik gibi kebaplar yediğim ve bin pişman olduğum o geceyi unutamıyorum.

Yer nerede diye sorarsanız, Minibüs Caddesi’nde Kadıköy-Bostancı istikametine doğru giderken, sağa saparak girdiğiniz, Emin Ali Paşa Caddesi üzerinde, hemen karşınıza çıkacak. İlk vereceğiniz tepkki: “Burada bir lokanta mı varmış?” olacak. Hatta belki göremeyip yanından geçeceksiniz. İnsanları takip edin bulursunuz.

İkinci gidişim hafta arası bir Perşembe akşamıydı ve mekan hıncahınç doluydu. Çok keyifli bir yemek yediğim bu gecenin detaylarını maddeler halinde hiç vakit kaybetmeden sizlerle paylaşmak istiyorum:

Yusuf Usta’nın masalar arasında koşturması ve bazen bizzat servis yapması hala gözümün önünde. Yaşına rağmen bu kadar dinç olan ve işinin başında duran bu adamı alkışlıyorum.
Buraya gittiğinizde mutlaka şalgam suyu içmelisiniz. Acısız ve acılı versiyonları birbirlerinden dünyalar kadar farklı. Açık turuncu olan acılı şalgamın gerçekten dudak şişiren cinsten olduğunu belirtmem gerekiyor.
Önden gelen küçük lahmacun, minik pide, içli köfte, çiğ köfte için karışık hisler içerisindeyim. Zira lahmacun ve pide, her yerde yenebilecek cinsten, içli köfte “fena değil” kategorisinde, çiğ köfte ise son derece başarılı. Dolayısıyla önden ne söyleyeceğiniz konusunda seçici olun; hepsi aynı kalitede değil.
Süzme yoğurt mutlaka söyleyin, son derece midevi bir etkisi oluyor ve kalitesi yerinde.
İştah açıcı olarak çöp şiş söylemenizi öneririm. Alternatif olarak ciğer şiş de olabilir. Hatta yarımşar porsiyon ikisinden de alın, denemiş olursunuz. Ama abartmayın. Midenizde kebap için yer bırakın. Yusuf Usta’nın önerisi de bu yönde.
Ana yemek için kebaptan şaşmayın. Kuzu etinden, satır ile ve kuyruk yağı ilave edilerek yapılıyor. Kalınlığı son derece tatminkar ve acısı yerinde. Gerçek kebap bu diyebilirim. Mutlaka yemeniz gereken bir şey varsa, Yusuf Usta’nın Yeri’nde Adana Kebap diye düşünebilirsiniz. Bu muazzam lezzetin tadına bakmayı ihmal etmeyin.
Tatlı olarak künefe yedim ve çok hoşuma gitti. Bunu da tavsiye edebilirim.
Olumuz hiçbir şey yok mu? Var tabii ki. Bazen garsonların aşırı ilgisiz ve kendi hallerinde olduklarını görüyorsunuz. İki gidişimde de dikkatimi çekti bu durum. Yusuf Usta’nın tavırları ve olağanüstü sempatisi bu açığı bazılarınız için kapatabilir.
Mekanda sigara içiliyor ! Bu çok ciddi bir sıkıntı ve Türkiye’deki laçkalaşmanın iyi göstergelerinden biri. Belki kitaba uydurmuşlar, içilen yeri açık alan gibi göstermişler, falan filan. Ama basbayağı sigara içiliyor içeride. Rahatsız oldum.
Fiyatların ucuz olmasını beklemeyin. Arz-talep ilişkisi burada devreye girmiş görünüyor. Mütevazi bir yemekle adam başı 50-60 arası çıkrsınız.
Nihai yorumumu sorarsanız, Yusus Usta’nın yeri kaçırılmaması gereken bir yer. Burada kebap yiyip şalgam suyu içmenizi şiddetle öneriyorum.

Yusuf Ustan’nın Yeri Adana Kebapçısı

Eminali Paşa Caddesi No:65/3 Suadiye

Tel: (0216) 463 51 36 / 37

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder