15 Ocak 2014 Çarşamba

Cafe Wien


Enfes Apfelstrudel

 
Romantik bir edayla Kalamış aşığı olduğuna inanan ve zaman zaman da kendini Beyoğlu çocuğu olarak tanımlayan bir zat, pek doğal olarak, şıngır mıngır Nişantaşı Ghetto'sunun sarı saç boyası, Louis Vuitton ve libido kokan sokaklarıyla barışık değildir. O şahıs üç buçuk sene o semtte oturmuş, her allahın günü Avrupa'dakilerin soluk birer taklidi olmaktan öteye gidemeyen taş binaların önünden geçmiş, o sokakları arşınlamış olsa da bir türlü alışamamıştır bu tuhaf ülkeye. İnsanı çıldırma noktasına getiren park yeri sıkıntısı ve sokaklarda atılan bitmek bilmeyen araba turlarına, eski binaların tesisat sorunları, yaşadığı evde gerçekleşen hırsızlıklar ve ateş pahası hayat da eklenince, oradan arkasına bakmadan kaçmıştır sevgili kulunuz. Bu yazıyı okuyan Nişantaşı mahallesi kuşları hemen bozulmasınlar; bendeniz oradan ayrılırken pek çok güzel yaşam karesini de belleğime kazıdım ve bölgenin çıkarabildiğim kadar keyfini çıkardım. Dolayısıyla olumsuz düşüncelerim kadar sevdiğim yanları da var bölgenin ve Cafe Wien, kuşkusuz bunlardan biri.

Her Nişantaşı yolculuğumda ziyaret etmeyi adet haline getirdiğim pek sevgili Cafe Wien, günün her saati, ne iş yaptıkları asla anlaşılmayan, belki bütün günü orada laflayarak geçiren adam ve kadınların uğrak yeri olan Reasürans Pasajının en havalı yerine odaklanmış bir lezzet noktasıdır. Tevellüdü kaçtır bilmiyorum bu mekanın, ama uzun bir zamandır gittiğimi söyleyebilirim. Belki Avusturya kültürü ile içli dışlı olmaktan, belki Schnitzel-Strudel ikilisinin arsız lezzetinden, ya da büyük olasılıkla sadece "az ve öz" yemek yapıp başarılı olan işletmelere duyduğum özlemden ötürü burayı çok seviyorum. Bundan ötürü de, Cafe Wien'i şöyle ballandıra ballandıra yazmak, Nişantaşı'nın sevdiğim yanlarından biri olan bu lokantayı sizlere de tasvir etmek istiyorum.

Efendime söyleyeyim, mekana adımınızı atar atmaz bariz bir "başka bir memlekete gelmiş olma" havası karşılar sizi. Bu satırların yazarı, hayatının hiçbir döneminde, bu satırların bazı okurları gibi "bir siktirip gidebilsem bu memleketten" mottosuna sarılmış birisi olmamıştır. Gavurluktan hayli nasiplenmiş de olsa ülkesini sever, başkalarına gıpta ederek vaktini öldürmez, kendi çöplüğünde kaliteli zaman geçirmenin peşinde debelenip durur. Cafe Wien'in gavur havası hoş bir esinti gibidir her daim, insanın yüzünü usulca yalayıp geçer. Naçizane önerim yaz kış 5-6 masalık dış kısmında yer bulmaya çalışmanızdır. Mekanın esas oğlanı, Reasürans Pasajına bakan dış bölümdür neticede. Burada güzel yemekleri mideye indirirken, bir yandan da, yöre  insanlarının sahte yaratıcılığını, dışavurumcu cinselliğini, yüzeysel entellektüelliğini, tiksinti verici marka hevesini gözlemleyip kendinizi daha çok sevme fırsatını yakalarsınız.

Menüdeki kalemlerin hepsinin üzerini gaddarca çiziyorum sevgili okurlar. Rahat olun, kendiniz olun, rejim, sağlıklı yaşam, dengeli beslenme gibi gereksiz takıntılarınızı tarihin derinliklerine gömün. Düşünmeyin! Acilinden bir Wiener Schnitzel patlatın oturur oturmaz. Ama allahınızı severseniz tavuğu karıştırmayın bu siparişinize. Lütfen bunu yapmayın. Schnitzel'in hası etten olur, danadan yapılır, makbulü budur ve gerisi yalandır. Söyleyin bir tane acilen. Eğer Viyana'daki hemcinslerinden çok farklı bir şey gelirse önünüze söz veriyorum hesabı ben ödeyeceğim. 



Kağıt gibi, tabağı dolduran, sizi doyuracağını garanti ettiğim bu lezzetin yanıbaşında gelen patates salatasını anlatmam çok zor. Viyana'daki Figlmüller'e gidenler bilir, enfes bir Erdapfelsalat gelir yanında. İşte buranın patates salatası da aynen böyle. İnsanın ağzında dağılan, hemen kaybolmayan, varlığını korumak için adeta mücadele eden muazzam bir yemek bu. Sessiz, sakin, yalın ama unutulmyacak bir deneyim. Ağır ağır katledin bu iki tabağı. Hemen tüketmeyin, harcamayın, gitmesine izin vermeyin. Yanında mümkünse dömisek bir beyaz  şarapla taçlandırın.


Bunlar bitince oturup biraz dinlenin sevgili okurlar. Arkanıza yaslanın, hayatı düşünün, kararlarınızı, neden yaşadığınızı. 

Ağzınızaki enfes Schnitzel-patates salatası tadını bekletin, hemen kaybetmeyin. Şüphesiz bunların üzerine ağzınızı tatlandıracak bir şeylerin özlemi filizlenecek içinizde. Buna da izin verin. Dedim, ya sağlıklı yaşamın unutulduğu bir zaman dilimini kucaklayın hiç düşünmeden. 

Sıra elmalı Strudel'de kuşkusuz. Yanında dondurması ile gelsin! İkisini karıştıra karıştıra yemeyi ihmal etmeyin. Hem elmanın, hem dondurmanın tadına varın. 

Hayatın, yaşamanın, tüm saçmalıklarına karşın yaşadığınız ülkenin tadına varın. Üzerine bir Melange, ya da sevdiğiniz başka bir kahveden söyleyin, artık hangisi size daha iyi geliyorsa.

Sonra kalkın, ne iş yaptıkları anlaşılamayan Reasürans insancıkları arasından hızlıca geçip, Midpoint vs gibi balık istifi yerlere hiç gönül indirmeden yolunuza devam edin. O gün bu deneyimi hiçbir şeyin bozmasına  izin vermeyin.

Unutmayın, yaşam koçlarının size veremeyeceği pek çok seyi, iyi bir yemek çoğu kez verebilir.

Cafe Wien :
Reasürans Pasajı No: 62
Teşvikiye 
Tel : (212) 233 7860 - 231 8963
Fax : (212) 230 1662