27 Mayıs 2011 Cuma

Mabeyin Restaurant

Mabeyin Restaurant’ı, Altunizade Köprüsü’nün hemen yakınlarına konuşlanmış, hem Anadolu, hem Avrupa yakasından gelenler için kolaylıkla ulaşılabilecek, gerek asırlık binası, gerekse de yemekleri ile size keyif yaşatabilecek bir lokanta olarak tanımlayabilirim. Çok sık gittiğim bir mekan olmamakla birlikte, farklı tarihlerde üç kez ziyaret etmiş olduğum için, burayı artık aşağı yukarı tanıdığımı söylersem abartmış olmam.

İlk Mabeyin ziyaretimin üzerinden neredeyse üç yıl geçmiş olmalı. Sonbahara rastlayan bir Ramazan günüydü ve bazı çalışma arkadaşlarımla beraber iftar yemeği için gitmiştik. Biraz kendimi zorladığımda bu yemeğin, pek hatırlı bir müşteri grubunu (kimdi onlar bir türlü anımsayamıyorum!) iftara çağırdığımız ve ikramlardan son derece memnun kaldığımız güzel bir anı olarak hafızama işlendiğini fark ediyorum.

Mutfak düzeninden biraz anlayanlar, başarılı bir lokanta işletmek ile, banket yemeği yapma ustası olmak arasında büyük bir fark olduğunu bilirler. Herkese aynı yemeği, aynı kalitede, aynı zamanlama ile çıkarmak zordur! Nice iyi lokantaların, partiler, evlilik törenleri, iftar yemekleri gibi organizasyonlarda sınıfta kaldığını biliyorum. Mabeyin, her açıdan sınıfı geçebilecek bir mekan olduğunu, bana o iftar yemeğinde göstermişti. Zamanlama gayet iyi, yemek kalitesi yüksek, üstelik de kalabalığa karşın, garsonların müşterilere gösterdiği ilgi son derece kıvamındaydı.

O zaman bende bıraktığı intiba, daha mütedeyyin kimselerin gittiği, içki servisi yapılmayan bir yer olduğu gibiydi. Ama çok yanılmışım! Sonraki iki ziyaretimde, bol bol şarap ve rakı içtiğimi ve içki menülerinin de bir et lokantası için fena olmadığını söyleyebilirim. Hele geçen sene yediğim fıstıklı kebabın yanında içtiğim Öküzgözü’nün bol tanenli lezzeti ve etle mükemmel uyumu hâlâ aklımda.

Her neyse, lafı uzatmalım ve kurumun web sitesindeki kendi tanıtımından yaptığımız bir alıntı ile devam edelim: “Mabeyin, tarihte Padişahların misafirlerini kabul ettiği, ziyafetlerin verildiği bir mekan olarak bilinmektedir. 3 ayrı binadan oluşan mekan, bahçesinde asırlık çam ve manolya ağaçları, restore edilen iç yapısı ile tarihten gelen geleneğe sadık kalarak misafirlerine de aynı ziyafeti sunmaya devam etmektedir. 1958 Yılında Gaziantep’te başlayıp 1975 yılında Laleli’de Çavuşoğlu Kebap ve Baklava Lokantası olarak hizmetini sürdürmüş olup 2003 yılından itibaren Mabeyin Restaurant olarak hizmetine başlamıştır. Mekan 420 kişi kapalı alanda, 350 kişi bahçe düzeninde olmak üzere toplam 770 kişi kapasitelidir.”

Bence lokantanın büyüsü, her ne kadar geniş, ferah ve her daim esintili olan bir bahçesi olsa da, aslında iç mekanından kaynaklanmaktadır. Asırlık tüm köşklerde hissedilen, eski zamanlardan kalma azamet duygusu, yemeğinizi yerken sizi yalnız bırakmaz. Mühim bir şeylerin parçasıymış gibi hissedersiniz kendinizi. Duvarlardaki tablolar ve apliklerden, tuvaletlerdeki aynalara kadar her şey “eski”yi taşır sizlere. Bu ortamda getirdikleri kebapların içine koyulduğu siniler, yemek sonrasında servis edilen Türk kahvelerinin cezvelerinin şekli gibi ince detaylar da dekorasyonu tamamlar.

Yanlış anlaşılmasın, bu eski kokan ambiyansın içinde, asla ve asla fes ile dolaşıp servis yapan çocuklar göremezsiniz. Bu sığlığa kesinlikle düşülmemiş, ambiyans yaratma uğruna sirke benzeyen bazı lokantalarımızın yaptığı hatalar tekrarlanmamıştır. Garsonlar çakı gibidir. Herkes güleryüzlü ve müşteri ile son derece ilgilidir. Hatta zaman zaman sizi aşırı derecede şımarttıklarını bile söyleyebilirim.

Gelelim yeme içme meselelerine: Mabeyin, Antep Mutfağının yöresel tatları,ızgara et ve kebap çeşitleriyle birlikte zengin zeytinyağlı ve meze menüsüyle hizmet veren bir lokanta olarak kendini tanıtan, kebap çeşitlerinden; Patlıcanlı Kebap, Alinazik, Fıstıklı Kebap, Mabeyin Sarma gibi, ayrıca mevsime bağlı olarak menüye dahil edilen Ayva Kebabı, Sarımsak Kebabı,Soğan Kebabı,Yeni Dünya Kebabı. Izgara et çeşitlerinden ise Antrikot, Kuzu Madalyon, Dana Pirzola ve Bonfile gibi çeşitleri de misafirlerinin beğenisine sunan bir lokantadır Ayrıca mekanın otuz yıllık markası Çavuşoğlu baklava ve diğer özel tatlılar ile de keyfinizi tamamlayabilirsiniz.(Ben denemedim, deneyenlerin yorumları olumluydu. Ona göre.)

Ben bu gidişimde önden fındık lahmacun ve haşlama içli köfte, ana yemek olarak ezmeli kıyma kebabı ve tatlı olarak da dondurmalı sütlaç yedim. İçecek olarak da, sıcak bir yaz öğlen vakti olmasından ötürü buz gibi bira sipariş ettim. Antre ve tatlıyla ilgili çok yorum yapmayacağım , zira belirli bir standarda ulaşmış, ama başımı döndürmeyen yemeklerdi. Ana yemekte mideye indirdiğim kıyma kebabı ise, damağımda çok hoş tatlar bıraktı. Bir defa, satır eti olduğu her halinden belliydi kıymanın. Biraz yağlı ( o da hayatın tuzu biberidir), hafif de tuzlu (yoksa ne anlamı var yemenin) olduğunu söyleyebileceğim kebabın sunumu da bir sinide yapılmıştı. Ezme dedikleri, adının çağırıştırdığı şekilde mideyi inleten, acıdan gözleri yaşartan bir karışım olmaktan çok, domatesini doya doya hissettiğimiz sağlıklı bir sostu ve çok lezzetliydi. Kıymalar, köfte biçiminde yuvarlak kesilmişti. Mabeyin’e gidecekleri bu kebabı kesnlikle tavsiye ediyorum.

İki kişi yeme-içme sonunda 124 TL gibi pek de azımsanamayacak bir hesap geldiğini belirtmek isterim. Fakat Mabeyin hiçbir zaman ucuz olma iddiasında bir mekan olarak tanıtılmadı zaten. Yine de fiyat/performans oranına baktığımızda bu rakamın yüksek olduğunu vurgulamakta fayda var. Muadili lokantalarda daha ucuza çıkılabileceğini söylersem yanılmış olmam.
Çıkarken ayrı bir dükkanı ve girişi olan baklava ürünlerinden almamak için kendimi zor tuttum, zira görüntü mükemmeldi. Ama yaş da artık kemale erdiğine göre, tatlı meselelerinde kendimize hakim olmamız gerekiyor değil mi efendim?

Sözün özü, Mabeyin, İstanbul’da son yıllarda sayıları hızla artan, sizlere kaliteli kebaplar, ara sıcaklar, mezeler sunan lokantalardan birisi. Diğerlerinden temel farkı ise, yemeğinin güzelliği ve damakta bıraktığı olağanüstü lezzetten ziyade, Mabeyin Restaurant’ın o güzeller güzeli, adına yakışır binası ve tarihin tüm izlerini taşıyan iç salonu.

Bu tarihi ortamda lezzetli yemekler yemek, hoş ambiyansın keyfine varmak için, yolunuz Altunizade taraflarına düşerse mutlaka gidin derim.

Mabeyin Restaurant

Telefon : 0216 422 55 80

Fax : 0216 32146 48

Adres : Eski Kısıklı Cad. No:129 Kısıklı / İstanbul

Eposta : info@mabeyin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder